onsdag 9 juli 2014

En pärla från Alsace

 


I den historiska dragkampen mellan Tyskland och Frankrike har Alsace utvecklat en blandkultur som slår igenom i vinerna. Druvsorterna är ofta tyska riesling eller gewurtztraminer, medan vinmakarmetoderna påminner mer om det franska.
Strax söder om Colmar, i hjärtat av Alsace, ligger Gran Cru-läget Schoenenbourg. Det är härifrån de magnifika druvorna till vinet Comtes d’Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg kommer från.

Druvorna skördas för hand vid hög mustvikt, sedan pressas de mjukt för att därefter jäsa vid låg temperatur. Efter 3 månader på fällning och 9 månader i ståltank vilar vinet ytterligare 12 månader i sin flaska innan det släpps till försäljning. Knappa 25 000 flaskor görs av varje årgång.

Comtes d’Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2011 har precis släppts i Sverige. Det är ett smakrikt fylligt vitt vin med inslag av honung och aprikos. Det har en tydlig mineralton med god lång behaglig fetfruktig eftersmak, typiskt för Alsace. Ett karaktärsfullt vin!

Servera det här Grand Cru-vinet till sommarens naturella skaldjur eller fräscha fiskrätter med smörsvängda primörer som tillbehör. Perfekt till pilgrimsmusslor. Lufta gärna vinet innan servering, cirka 30 minuter är lagom.

Comtes d’Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2011 har artikelnummer 2175 och kostar 159 kronor.

Dryckesportalen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar