tisdag 5 augusti 2014

Sverigepremiär för Ekologiska Antityal

Småskaliga biodynamiska viner från Chile!   

Den 1 augusti lanseras för första gången i Sverige vinerna Antiyal och Kuyen från Viña Antiyal, kultvinmakaren Alvaro Espinozas egna projekt från Maipo i Chile. Alvaro har gjort sig ett namn både i Chile och internationellt som en passionerad förespråkare för ekologisk odling och var den första som började odla enligt biodynamiska principer i Chile, trots omvärldens skepsis. Systembolaget har köpt in allt som fanns tillgängligt för den svenska marknaden, 120 flaskor av Antiyal 2011 och 540 flaskor av Kuyen 2011.
-  Vi är mycket stolta över att få introducera dessa båda viner på den svenska marknaden säger Magnus Eklöf, produktchef på WineWorld. Alvaro Espinoza är en verklig pionjär, och hans arbete har starkt bidragit till den utveckling vi idag ser i Chile vad gäller såväl hållbar odling som ökat fokus på terroir. Vinernas odiskutabla kvalitet har alltsedan starten uppmärksammats internationellt och vi är övertygade om att de även kommer att uppskattas av de svenska konsumenterna.
Alvaro Espinoza har sedan länge varit en av de mest inflytelserika vinmakarna i Chile och är en flitigt anlitad konsult. Han har gått i bräschen för ekologisk och biodynamisk odling och tillsammans med sin fru Marina Ashton driver han sedan 1996 Viña Antiyal, i Huelquen i Maipo Alto, vid foten av Anderna. Egendomen omfattar idag åtta hektar och allt arbete sker enligt ekologiska och biodynamiska principer, vilket är en förutsättning för att framställa viner med genuina smaker och med en känsla av ursprung menar Alvaro. Dessutom är det en nödvändighet för att kunna bevara jorden för framtida generationer fortsätter han.
Antiyal betyder solens söner på det chilenska språket mapuche och parets syfte med projektet var från början att lära sina barn och andra som vill lyssna om jorden, om arbete och om vin. 1998 var första årgången som lanserades. 2001 skapade man ytterligare ett vin, Kuyen, som betyder måne på mapuche.
Båda vinerna produceras hantverksmässigt och med respekt för naturen och dess ekosystem. Druvorna skördas för hand när de uppnått optimal mognad och sorteras för att säkerställa att enbart friska druvor blir utvalda och skördeuttaget är i snitt så lågt som kring 40 hl/ha. Under vinifikationen eftersträvas så lite yttre påverkan som möjligt och man använder därför gravitation istället för pumpar för att förflytta druvorna och vinet i vineriet. Vinerna jäser med enbart sina naturliga jäststammar i små rostfria ståltankar för att sedan lagras på franska ekfat i minst 12 månader. I Antiyal används framför allt ny ek, medan Kuyen lagras på en blandning av äldre ekfat.

90100-01 Antiyal 2011, 319 kr – 120 flaskor lanseras
Vinet är gjort på 56 % carmenere, 31 % cabernet sauvignon och 13 % syrah från steniga och magra grusjordar. Druvorna skördades för hand när de uppnått optimal mognad. Cabernet sauvignon skördades runt den 15 april, syrah omkring den 29 april och carmenere runt den 11 maj 2011.

90218-01 Kuyen 2011, 189 kr – 540 flaskor lanseras
Vinet är gjort på 57 % syrah, 30 % cabernet sauvignon, 11 % carmenere och 2 % petit verdot från steniga och magra grusjordar av i huvudsak granit. De olika druvorna skördades för hand när de uppnått optimal mognad. Cabernet sauvignon skördades runt den 15 april, syrah och petit verdot omkring den 29 april och carmenere runt den 11 maj 2011.

Några internationella omdömen om vinerna:
Antiyal 2011:
92 poäng i Robert Parker’s Wine Advocate, Juni 2014
92 poäng i Stephen Tanzer’s International Wine Cellar, Februari 2014
92 poäng samt “Editor’s choice” I -Wine Enthusiast, December 2013
Kuyen 2011:
91 poäng i Stephen Tanzer’s International Wine Cellar, Februari 2014
92 poäng Wine& Spirits, Juni 2014

Dryckesportalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar