söndag 17 augusti 2014

Exklusiv augustilansering av Côte-Rôtie från Louis Chèze!

  


91136-01 Louis Chèze Belle Demoiselle Côte-Rôtie 2012 369kr - 360 flaskor lanseras
Louis Cheze är en familjeegendom belägen på toppen av kullen i Limony på den högra sidan av Rhône, 6 mil söder om Lyon. 1978 startades egendomen upp med en vingård på endast 1 hektar i Saint-Joseph. Idag har man utökat sin vingårdsareal till 30 hektar med vingårdslägen både i Saint-Joseph, Condrieu, Côte Rôtie och Vin de Pays. På svenska marknaden finns redan vinet Ro-Rée Saint-Joseph som lanserades för knappt ett år sedan i Systembolagets ordinarie sortiment.
Belle Demoiselle Côte-Rôtie 2012 är gjort av 100% syrah som skördats för hand omkring den 14 oktober 2012. Druvorna kommer från 30-45 år gamla vinrankor, planterade i vingårdar belägna i sluttningarna i Côte Brune och Côte Blonde i Ampuis som ligger inom AOP Côte-Rôtie. I vingården tillämpar man ” viticulture raisonnée”, vilket bland annat innebär att man gör mekanisk ogräsbekämpning med traktor eller manuellt med hacka istället för att använda sig av bekämpningsmedel. Jordmånen består av granit.
Genom optimal konstruktion av vinkällaren använder producenten gravitation istället för pumpar genom hela vinproduktionen, vilket innebär en skonsam hantering av druvorna och vinet bland annat eftersom inga bittra ämnen från druvkärnorna extraheras och inget extra syre tillförs. Vinet är jäst med naturjäst i temperaturkontrollerade, rostfria ståltankar, den efterföljande malolaktiska jäsningen sker i ekfat. Vinet är lagrat under 16 månader i franska 225 L ekfat och är helt ofiltrerat. Vinmakaren heter Loïc Lubin.
Louis Cheze Belle Demoiselle Côte-Rôtie 2012 passar framförallt bra till smakrika kötträtter av lamm, nöt och vilt. Årgång 2012 kännetecknas av en charmig och tillgänglig frukt, men med en syra, struktur och koncentration som ger vinet potential att lagras.

Dryckesportalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar