tisdag 22 april 2014

Här smaksätts utländska viner

Zumbali och Il Conte är två av fabrikens viner.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
 
Trodde du ditt franska vin fått sin smak från Frankrikes bördiga jord?
Bouqueten kan lika ­gärna komma från vin­fabriken mellan en bensinmack och en återvinningsstation i Simrishamn.
– Där försvenskas många av vinerna du ­köper på Systembolaget, säger livsmedelsjournalisten Mats-Eric Nilsson.

Sverige pimplar vin som aldrig förr. Drygt 24 liter per person och år utslaget på hela befolkningen.
Få känner till det lilla ­industriområde utanför skånska Simrishamn där flera av de mest populära ­vinerna på Systembolaget ”svenskifieras”.
Mats-Eric Nilsson skriver i kommande numret av matmagasinet Hunger hur ­bolaget Nordic Sea Winery AB tar emot jättevolymer och anpassar smakerna med tillsatser för den svenska marknaden.

Inget krav på innehåll

Vinerna kommer till ­Sverige utan flärdfulla namn. Kort och gott kallas det bulkvin och skeppas hit i tankar på 24 000 liter.
En tidigare anställd berättar hur de i vinfabriken bland annat tillsätter gelatin, kaserin eller äggvita för att göra vinerna mjukare.
– I nästan alla vin ­hällde vi i MCR som fungerar som socker, ­säger källan i Hunger.
Till skillnad från ­andra livsmedel finns det inget krav på fullständig innehållsförteckning i alkoholhaltiga drycker.
– Det finns egentligen ingen rimlig förklaring till det, förutom att alkohol­lobbyn i EU har lyckats ­driva igenom det, säger Mats-Eric Nilsson.

Gör mångmiljonvinster

22,2 miljoner liter vin lämnade Nordic Sea Wine­rys fabrik under 2012 enligt senaste årsredovisningen. Bolaget ingår i Oenoforosgruppen som ägs av Arcadia Ageon AB.
Koncernen gör mång­miljonvinster varje år och ger stora aktieutdelningar till ägarna.
2013 köpte Systembolaget in drygt 21,6 miljoner liter vin av Oenoforos. Som nyckelkund har det Systembolaget stor indirekt makt över hur vinerna ska smaksättas.
– Då måste producenterna på olika sätt försöka fixa vinerna, exempelvis genom att använda olika ämnen för att fixa sötman, säger Mats-Eric Nilsson.

Har varit kritiska

Aftonbladet sökte i går förgäves ansvariga för Oenoforosgruppen.
Till Hunger säger vd:n Takis Soldatos att Nordic Sea Winery följer alla riktlinjer, samt att olika nationella och regionala regler styr hur vinerna får förändras sedan de lämnat odlings­landet.
De har tidigare kritiserat Systembolaget för att ­beställa viner som inte finns på marknaden, vilket gör att producenterna inte tar fram viner som de anser håller högsta kvalitet utan blandar vin som passar Systembolagets inköpsavdelning.

Artikeln är hämtad från Aftonbladet

1 kommentar:

  1. Kan man få del av en lista över samtliga viner som passerat denna anpassning innan de hamnar på Systemets hyllor?

    SvaraRadera