- Det är bara några månader sedan regeringen höjde alkoholskatten utan att någon konsekvensanalys har redovisats. Att regeringen på detta nu vill höja skatterna ytterligare skickar signalen att den illegala handeln inte är något problem. Men för den seriösa näringen är svarthandeln med alkohol redan ett stort bekymmer som måste tas på allvar. Nu handlar det om att finansdepartementet redovisar hur man har räknat fram de önskade skatteeffekterna av att höja alkoholskatterna, säger Erika Nylander, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

- Sedan skatterna höjdes vid årsskiftet har vi fått flera indikationer på att gränshandeln har ökat. Det är självfallet att en ytterligare skattehöjning på alkohol kommer att driva på utlandsköpen ännu mer. Om det nu finns felberäkningar bakom förslaget utgår jag ifrån att detta rättas till och att det i sin tur får styra behandlingen av Anders Borgs senaste skatteförslag, säger Erika Nylander.

- Vi vet sedan tidigare att det finns en riksdagsmajoritet som ser den oregistrerade illegala handeln med sprit som ett hot mot det svenska detaljhandelsmonopolet. Att stimulera till ökad illegal införsel förbättrar inte situationen, snarare tvärtom, säger Erika Nylander. Vi behöver få klarhet i hur finansdepartementet beräknar sina skatteförslag och hur omfattande den illegala alkoholkonsumtionen är idag, avslutar Erika Nylander.

Dryckesportalen