måndag 26 maj 2014

Stjärnkrögaren Björn Frantzén med nya grillboken GLÖD

  


Stjärnkrögaren Björn Frantzén driver en av världens högst rankade och bäst ansedda restauranger. Krogen med två stjärnor i Guide Michelin - ”Restaurang Frantzén”. Han driver också gastropuben ”The Flying Elk” – båda i Gamla Stan i Stockholm. Nyligen såg vi honom som en av huvuddomarna i Kock-EM, Bocuse d'Or Europé som ägde rum i Stockholm. Björn är aktuell i TV3:s nya program ”Frantzén styr upp” där Björn hjälper omotiverade och vilsna familjer att komma på banan i köket. I mitten av maj släpper Björn grillboken GLÖD som ges ut av Bonnier Fakta.
Den nya grillboken GLÖD är fylld med tips för den som vill bli än bättre på att grilla. Frantzén inspirerar och lär ut hur man med olika svårighetsgrader kan hantera huvudrätter, massor med grönt och varma efterrätter på grillen, men också hur du gör en perfekt pommes frites och majonnäs. Till varje recept medföljer tips på en passande öl att avnjuta med rätten. Även till efterrätterna.
- Jag vill uppmuntra fler till att ta ut svängarna, att grilla det som många vanligtvis inte grillar. Visst är det enkelt att lägga en flintastek på grillen, men inte är det särskilt festligt. Och en grisfilé blir ofta torr och trist. Därför lägger jag stort fokus på smakerna och på att grilla mer av rotfrukter, grönsaker, fisk och skaldjur. För att lyckas finns en hel del bra tips, och dessa ger jag massor av i boken GLÖD. Hemligheten bakom framgångsrik matlagning är att tänja på gränserna och våga. Man ska inte glömma att de flesta av rätterna också kan tillagas i stekpannan, säger Björn Frantzén.

Smakprov ur boken som får det att vattnas i munnen:  * Kryddiga apelsinglaserade morötter ”Louisiana style” med majskräm, rostad vitlök och krydd- & chorizoolja.
* Torsk ”surf and turf” med sidfläsk, bläckfisk och vita bönor i paprika- & balsamvinägersås
* Lammburgare med getost, krossade ärtor med mynta, syrad chiligurka och rucola
Björn Frantzén är 37 år, sambo och har två döttrar. Han är fotbollskillen som växte upp i Upplands Väsby norr om Stockholm. Fotbollen var hans liv och något intresse för mat fanns inte alls. Han minns ett undantag där matupplevelsen tog honom med storm. Han var med en kompis på restaurang Rendez-Vous i Stockholm. Han åt en lövbiff med en hemslagen bearnaisesås, pommes och en tomat- och rödlökssallad. Den smakupplevelsen väckte något inom honom. Dock var det fotbollen och tävlingsinstinkten som drev honom hårdast. Som fjortonåring blev han uttagen att spela med AIK, men fotbollskarriären fick efter några år av olika skäl ett tvärt slut. Han var bra på att argumentera och snackade till sig ett jobb på Edsbacka krog och det var där han lärde sig vad matlagning handlade om. Med ambitionen att bli bäst gav han sig ut i Europa och tog jobb på olika stjärnkrogar. Bland annat på trestjärniga Chez Nico’s at 90 Park Lane i London och  L´Arpege i Paris.
År 2008 öppnade Björn Frantzén och Daniel Lindeberg krogen ”Frantzén/Lindeberg” i Gamla Stan i Stockholm. Redan ett år senare fick de sin första stjärna i Guide Michelin och år 2010 mottog de stjärna nummer två. År 2013 gick Lindeberg och Frantzén skilda vägar och restaurangen heter sedan dess ”Restaurang Frantzén”. Samma år listas krogen på plats nummer 12 i ”World´s 50 Best Restaurants”.  Han utnämns som ”Kockarnas kock 2013” och restaurangen som ”Kockarnas Krog 2013”, framröstad av Sveriges 100 bästa kockar. I samma veva öppnar också gastropuben ”The Flying Elk” i Gamla Stan i Stockholm. I Björns Frantzéns matlagning är råvaran i fokus. Han är tillsammans med frilansjournalisten Mattias Kroon initiativtagare till ”Exceptionell råvara” som strävar efter att lyfta svenska råvaror till världsklass. Här möts producenter och kockar i samtal och samverkar för att få fram produkter med bäst möjliga kvalitet.

Om GLÖD:
Boken kommer ut den 16 maj.
Läs mer om grillboken GLÖD och
ladda gärna ner bokomslaget (Bonnier Fakta)

Dryckesportalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar