tisdag 27 maj 2014

PRIMA Grill – Brännvin

- fem utvalda kryddade brännvin som lyfter smaken i grillad mat    


Nu lanseras PRIMA Grill – en helt ny produkt bestående av fem handplockade sorter kryddat brännvin som passar särskilt väl till grillat. Dessa kryddade brännvin har sina egna unika kryddningar och smakprofiler, vilka förhöjer smakerna på det mesta som kan läggas på grillen såsom kött, fisk och grönsaker.

Kryddat brännvin är en del av vår svenska dryckeskultur och en självklar dryck till högtider som jul, påsk och midsommar. Kryddat brännvin kan dock avnjutas som en smakförhöjare även vid flera andra tillfällen och vad många inte känner till är att kryddat brännvin gifter sig särskilt väl med grillad mat.

Lagom till grillsäsongen lanseras nu PRIMA Grill som innehåller fem olika sorter kryddat brännvin  – O.P. Anderson, Östgöta Sädesbrännvin, Hallands Fläder, Läckö Slottsaquavit och Örtagårdsbrännvin – alla handplockade av kryddmästare Jonas Odland då de passar särskilt bra till grillad mat. De unika smaksättningarna i de olika sorterna förhöjer och förstärker smakerna i den mat de kombineras med.

– När det erbjuds kryddat brännvin är alltför ofta den spontana reaktionen att avstå då många anser att det är för alkoholstarkt. Problemet är inte brännvinet utan den spridda ovanan att hälla stora iskalla snapsar rakt ned i halsen. Inför våren och sommarens alla grillmiddagar vill jag istället tipsa alla, och även de som i vanliga fall inte brukar dricka kryddat brännvin, att smutta och verkligen smaka på snapsarna till maten. Avnjut hellre flera små med olika kryddningar istället för en stor. Utforska den smakupplevelse som uppstår och njut av hur smakerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder, berättar kryddmästare Jonas Odland.

Grillentusiasten Jonas Cramby kombinerar kryddat brännvin med grillad matPRIMA Grill går att dricka genom hela grillmiddagen och de olika sorterna passar till såväl grillat kött som till grillade skaldjur och primörer. Kokboksförfattaren och grillentusiasten Jonas Cramby har komponerat ett antal olika grillrätter som passar perfekt till var och en av de kryddade brännvin som ingår i PRIMA Grill.

– Jag är intresserad av spritkultur och har faktiskt funderat på vilka tillfällen, utöver de traditionella högtiderna, som man kan dricka det fina svenska kryddade brännvinet. Det känns ibland som att vi underskattar vår akvavit under tiden som resten av världen har börjat upptäcka den. De starka, kryddiga smakerna passar till exempel alldeles utmärkt till grillat. Även om sill och snaps är en klassiker så kan man få samma sursöta kick med andra inläggningar, berättar Jonas Cramby.

Grillrecept skapade av Jonas Cramby
Pickled deviled eggs
Inlagda ägg är ju ett klassiskt tilltugg på dåliga barer i amerikanska södern och alla vi  som inte riktigt vågar gå på sådana, men hemskt gärna skulle vilja, kan ju göra den här lite tjusigare varianten istället. Passar utmärkt att förbereda och servera som tilltugg när gästerna börjar droppa in till grillpartyt. Östgöta Sädesbrännvin med sin whiskylika lagringskaraktär blir en perfekt match till äggen.

6 personer:
6 ägg
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl rödbetslag
3 msk majonnäs
1 msk grädde
1 tsk dijonsenap
Några droppar tabasco
Salt
Gräslök
Rökt paprikapulver

Hårdkoka äggen och låt svalna. Skala äggen, lägg dem hela i en snygg burk och häll över vatten och rödbetslag. Låt sedan stå över natten så färgas äggen snyggt chockcerise.
Dagen efter delar du äggen på mitten, tar ut gulan och pressar den igenom en sil med en sked. Mixa den pulveriserade äggulan tillsammans med majonnäs, grädde, tabasco och dijon. Smaka av med salt. Stoppa röran i en sprits och pressa ut lite snajdigt i äggvitorna (som ju i och för sig är rosa nu). Strö över rökt paprikapulver och finhackad gräslök.

Grillade ostron rockefeller
Att grilla ostron är ett alldeles utmärkt sätt för ostronnovisen och finsmakaren att komma överens. Även den mest molluskhatande middagsgästen kan inte annat än att älska dessa små godbitar. I
den här varianten av klassikern ostron rockefeller används Läckö Slottsaquavit istället för den traditionella absinthen, som är minst lika härligt örtig och smörig som originalet. Med Läckö till blir smakupplevelsen komplett.

6 personer:12 ostron
200 gram bladspenat
100 gram smör
0.5 gul lök
1 stång selleri
3 vitlöksklyftor
2 msk Läckö Slottsaquavit
Salt och peppar
Pankobrödsmulor
Dill

Koka spenaten i fem minuter och häll sedan av vattnet – men spara en deciliter. När spenaten svalnat en smula finhackar du den. Smält smöret på medelvärme och stek sedan finhackad gul lök, selleri och vitlök tills de mjuknar.
Tillsätt spenaten, akvaviten och kokvattnet och låt koka ner i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar – men kom ihåg att ostron är ganska så salta i sig. Öppna ostronen försiktigt (det är lättare än man tror), lägg dem i en panna fylld med grovsalt och skeda över spenatblandningen. Toppa med lite pankoströbröd och grilla under lock tills smöret bubblar och ströbrödet fått fin färg. Servera med en liten dillkvist på om du vill vara tjusig.

Dryckesportalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar