måndag 2 juni 2014

Sveriges skarpaste näsa arbetar på Sturehof.

 


Béatrice Becher, sommelier på Sturehof, vann årets Sommelier SM arrangerad av Svenska sommelierföreningen. Béatrice tog hem segern bland 19 tävlande, efter en helg av nervkittlande deltävlingar. Juryn bestod av tidigare svenska mästare, meriterade sommelierer som före detta världsmästaren Andreas Larsson och en internationell gästdomare.

Lördag den 3/5 skedde uttagningen på Vinkällaren Grappe och avgjordes i Grand hotells
spegelsal söndag den 4/5. Vinsten innebär en direktkvalificering till de Nordiska mästerskapen  som arrangeras i Stockholm den 12 Oktober i år, samt att få vara med i uttagningen till EM och VM i sommelieri.

Titeln sommelier används som benämning för källarkypare eller vinexpert. Så av Sveriges alla tävlande vinexperter är nu Béatrice den bästa vinexperten. Tävlingen bestod av svåra teoriprov om vinmakning, vinodling och vinkunskap för att sedan gå in på de praktiska delarna där det går ut på att rekommendera, servera och att blindprova vin med skicklighet och finess.
När Sturehof pratade med Beatrice inför tävlingen var hon nervös då det var så många tävlande och lite spänd vid tanken på de tuffa proven. De praktiska momenten ansåg Béatrice däremot som lättast och roligast.

Om ni är sugna på att veta mer om Béatrice, och Sveriges skarpaste näsa så föreslår vi att ni lyssnar på "Vinpratarna", en podcast med fokus på vin, av och med Béatrice Becher och Andreas Grube. Podcasten handlar inte bara om vin utan också om andra ädla drycker, mat, aktualiteter, tips och
inspiration. Till exempel kan man få Årets sommeliers Boktips: The Billionaire's Vinegar av Benjamin Wallace. En spännande och actionfylld bok om förfalskning och bluff i vinets värld. Annan spännande information på Vinpratarna är om Béatrice drömboende, ett lägenhetskoncept i Shibuya i Tokyo som är ett hus där alla lägenheter har egna vinkällare. Kort sagt; ett drömboende för alla med ett brinnande vinintresse.

Béatrice har tidigare vunnit:
Årets Kvinnliga Sommelier 2011. En tävling som hålls årligen i Madame Lily Bollingers ära.
Grand Jour de Champagne i Prag 2012.
Svenska vinnaren av Wines of South Africa 2013

Nu har en lycklig Béatrice även tagit hem Årets sommelier, vilket betyder att hon har fler spännande och utmanande tävlingar framför sig, Förra året lyckades Arvid Rosengren ta hem segern för Sverige i EM. Vi hoppas att det går lika bra för Béatrice, mer information om dessa tävlingar och hur det går för Beatrice kommer snart.

Vad gillar du bäst med att arbeta på Sturehof?
Att det är en salig blandning av personligheter både hos personal och gäster. Det betyder att jag får hälla många olika drycker hela tiden och att det aldrig blir långtråkigt.
Såhär i efterhand, Vad tyckte du var tuffast/svåraste delen i tävlingen?
Teoriproven var absolut den svåraste delen. Blindprovningen var också väldigt svår då en av
dryckerna var en tysk traminer från 50-talet ett vin som man inte provar så ofta.

Såhär i efterhand, Vilket var det roligaste momentet?
Praktiska moment, som mat & vin I kombination samt även ett oväntat cigarrmoment var kul då jag gärna röker cigarr så ofta som möjligt.

Är er podcast sponsrad av ngn speciell leverantör?
Man kan lyssna på oss via Acast som är ett helt nytt verktyg som gör lyssningen lite mer levande med länkar, bilder osv. Samt även genom de vanliga verktygen som Itunes och podcaster.

Dryckesportalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar