I lördags, den 1 februari, släpptes en liten kvantitet om 120 flaskor Ferdinando Principiano Barolo Boscareto 2006 på Systembolaget. 499 kronor* kostar denna mycket traditionella Barolo som är drickbar nu men egentligen är mycket ung och kommer att utvecklas positivt i minst 10 år till.

Ferdinando Principiano är en intressant producent som gjort något så ovanligt som att gå från en nymodig Barolo-stil till en supertraditionell. Modern Barolo brukar innebära hög extraktion och små fat och den mer traditionella innebär en stramare stil från stora gamla ekliggare med mycket liten fatpåverkan.

Producenterna emellan ligger näsmast i krig om vilken stil som är den rätta och skapar de bästa vinerna. 2006 var det första året som Ferdinando valde att övergå till stora ekliggare för ett av sina absolut bästa viner Barolo Boscareto. Varje år tillverkas ca 4.000 flaskor som vilar i 35 månader på 3000-liters fat.
Ferdinando är mån om att göra viner med minimal påverkan av naturen i form av ekologisk vinodling. När vinifikationen väl kommer igång är det minimalt med svavel som gäller! 2006 års Boscareto fick hela 17 poäng av Jancis Robinson, ett betyg få når!

Ferdinando Principiano Barolo Boscareto 2006 visar upp en kryddig doft av nypon och rosor med, mörka bärfrukter, röda vinbär och en snygg lätt jordighet. Vinet har en välutvecklad tanninstruktur som precis börjat mogna något men kommer att hålla i många år än. Ett fantastiskt vin att dricka nu eller till nästa jubileum, eller för all del jubileet efter det!

*Ett fel i Systembolagets kommunikation gör att det på några ställen kan stå att vinet skall kosta 501 kronor. Artikelnumret är 99005.

Dryckesportalen