Appleton Estate från Jamaica är en av världens främsta och äldsta romproducenter. I minst 260 år har rom destillerats på den ensligt belägna egendomen och märket är idag ett flaggskepp på barer och bland konnässörer över hela världen. Nu finns Appleton i Nigabs sortiment.

Jamaicas historia har stundtals varit dramatisk och i den slavberoende ekonomin blev landet tidigt en av världens ledande sockerkolonier. 1655 drev engelsmännen bort de sista spanjorerna från Jamaica. En av de hårdföra kolonisatörerna var Frances Dickinson. Som tack för sina insatser under erövringen förlänade man honom Appleton Estate. Ingen vet när familjen Dickinson började destillera rom, men troligen hade man flera generationers erfarenhet när romtillverkning vid gården dokumenterades för första gången 1749.

Jamaica-rom är i dag en egen stil i dryckesvärlden, den i regel mörka, kryddiga och smakrika romen, som blivit Jamaicas signum, skapades av engelsmännen som började skeppa rom på ekfat över havet. Appleton Estate och familjen Dickinson var en av de första exportörerna.
Appleton Estate producerar i huvudsak lagrad rom upp till 21 år. Ingen annan romproducent anses ha lika mycket gammal rom i lager. Ansvarig för blandningen av faten är dr Joy Spence som är en av romindustrins mest kända masterblenders, dessutom branschens första kvinna i den rollen.

På Systembolaget säljs nu från Appleton Estate:
Nr 510 Appleton V/X, 251 kr – en blandning av romsorter lagrad mellan fem och tio år
Nr 517 Appleton Estate Extra 12 yo, 371 kr – en äldre rom där flertalet ingående sorter är upp till 18 år, ingen yngre än 12
Nr 87504 Appleton Estate 21 yo, 1 301 kr – flaggskeppet med unikt gammal och vällagrad rom

Kort om Appleton Estate
Appleton Estate har en mycket lång historia som sträcker sig förbi 1800-talets slavuppror och ända in i 1600-talets första hälft då spanjorer, engelsmän och pirater stred om herraväldet på ön. Gården Appleton tillföll Francis Dickson efter krigsslutet 1655 som tack från den brittiska flottan. Det är troligt är att romtillverkning påbörjades långt tidigare, men inget har dokumenterats förrän 1749. I mitten av 1800-talet såldes Appleton Estate till en framgångsrik jamaicansk affärsman som byggde upp varumärket och började bygga upp exporten av det som idag har blivit Jamaicas mest kända rom.

Sedan 2012 ägs Appleton Estate av Gruppo Campari.
• Appleton Estate har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
• Området där Appleton ligger kallas ”Rhum Heaven” och är en mycket speciell kalkstensspricka som ger en helt unik ”terroir”
• Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills, men använder även kolonndestillering
• Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
• Appleton Estate använder ett hårt kalkrikt källvatten vid produktionen, vilket i hög grad anses bidra till den typiska smaken
• Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom.

Dryckesportalen - Vin, Öl, Whisky & Rom