Druvorna hämtas i Casablanca Valley, från El Triángulo Estate som består av 7 ha med Casablancas äldsta vinstockar, och vars läge och jordmån är perfekt för odling av pinot noir druvan. Skörden sker för hand och druvorna tas i små plastbackar till Cono Surs vineri i Chimbarongo (Colchagua Valley) där de även avstjälkas för hand på ett så kallat ”selection table”. Utan att först pressas så tillsätter man kolsyre-is i tanken, detta för att sakta ned jäsningprocessen vilket ger druvorna mer koncentration, och låter en kolsyrejäsning ske inuti själva druvorna. Denna kall-macereration sker 48 timmar i 8 graders temperatur i en öppen tank.

Efter detta fottrampas druvorna innan de får jäsa i 6 dagar i 26 grader i öppna stålfria tankar med kontinuerlig manuell nedpressning av skalen ner i vinet för att extrahera färg o tanniner. Där sker även en malolaktisk jäsning.

Vinet ligger sedan på franska ekfat, 100% nya, medium toast i 14 månader och avslutningsvis 1 månad på ståltank innan det buteljeras, vilket skedde i juni 2012.
Doften är stor, komplex med inslag av mörk frukt, violer, kryddor och choklad i en stil som påminner om röd bourgogne. Ocìo är ett fylligt vin med koncentrerad, mogen frukt, mjuka tanniner och bra struktur. Lång, elegant eftersmak.
Detta vin är utmärkt till anka och annan smakrikare fågel, vilt och gotlandslamm, grillad tonfisk, svamprisotto och smakrikare ostar.

Ocìo 2012
Ursprung: Chile, Casablanca Valley | Producent: Cono Sur | Druva: Pinot Noir | Årgång: 2012 | Alkoholhalt: 14% | Vol: 75cl | Art.nr: 95101| Pris: 377kr | Lansering: 3 februari 2014 | Antal flaskor: 120 stycken.