Första mars lanseras en härlig ekologisk vin-trio från den sydafrikanska producenten Org de Rac. Vinerna har tidigare bara funnit tillgängliga för restaurangförsäljning men från och med lördag finns dem  tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment.

Org de Rac Chardonnay  2013 (EKO)
Art.nr 75721
Pris 89 kr
Vinifikation och lagring
Druvorna krossades och fick sedan dra en dag med skalkontakt och fick sedan jäsa där 30 av vinet fick spontanjäsa och övrigt vin fick jäsa med jäst.  Jäsningen som tog 2-3 veckor höll  temperaturer mellan 15- 18  grader.  Vinet fick vila på sin jästfällning i 6 veckor för att erhålla ytterligare smak. 40% av vinet fick sedan jäsa i medelrostade, 300 liters, gamla ekfat varav 70% var franska och 30 % var amerikanska ekfat.
Karaktär
Doften har toner av tropisk frukt och är välbalanserad med subtil ekdoft som följer med i smaken. Eftersmaken är lång och härlig med smak av citrus och butterscotchkarameller.
Passar till
Allt från färska till krämiga skaldjursrätter och kycklingrätter med smakrika tillbehör eller en grönsakssoppa.
Org de Rac Merlot Reserve 2011 (EKO)
Art.nr 75302
Pris 159 kr
Vinifikation och lagring
Maceration och jäsning i 4-6 veckor där vinet fick fririnna med efterföljande pressning. Temperaturen var ca 25 grader.  En liten del av pressvin användes och därefter fick vinet mogna i 300 liters franska, medelrostade, nya och gamla ekfat i 20 månader.
Karaktär
Mörkröd färg. Doften är intensiv med toner av blåbär och en elegant kryddig ton av svartpeppar och en väl integrerad eksmak.
Passar till
Klassiska medelhavsrätter som grytor och grillat lamm eller anka men även vilträtter med krämiga tillbehör och kanske en söt gelé eller kompott.

Org de Rac Shiraz Reserve 2011 (EKO)
Art.nr 75546
Pris 159 kr
Vinifikation och lagring
Maceration och jäsning i 4-6 veckor där vinet fick fririnna med efterföljande pressning. Därefter fick vinet jäsa i 10 dagar vid en temperatur av 25 grader.  En liten del av pressvin användes och därefter fick vinet mogna i 300 liters franska och amerikanska, medelrostade, varav 80% var nya ekfat. Vinet fick jäsa i 20 månader.
Karaktär
Mörk rubinröd färg. Doften är koncentrerad med doft av mörka, söta bär kombinerat med toner av cigarrlåda, cederträ och vanilj. Intensiv smak av mörka solmogna bär och mörk choklad. Tanninerna är sammetslena och en härlig toffee-ton visar sig i den trevliga avslutningen.
Passar till
Lamm eller anka gärna med smakrika tillbehör och krämiga eller lite söta såser.
Mer om producenten
Vingården Org de Rac Organic Wine Estate ligger i hjärtat av Swartland, (Western Cape), som är beläget ca 50 kilometer norr om Kapstaden. Swartland består av de regioner som ligger mellan städerna Malmesbury i söder, Darling i väst, Piketberg i norr och Riebeek West i öst.
Men Org de Rac är mer än bara ekologiskt. Mer än sina vingårdar, sitt vin, lavendel, rosmarin, oliver och den fantastiska utsikten. Org de Rac wine estate har enligt producenten själva ett eget grönt hjärtslag där man arbetar efter en filosofi om biologisk mångfald och ett konstant strävande efter balans. En balans mellan naturen, människorna och sin affärsverksamhet.
Org de rac är Sydafrikas enda vinproducent som är ekologiskt certifierade av The Soil Association UK, För att bli certifierad av The Soil Association krävs det att producenten efterföljer en rad mycket strikta krav och ständiga kontroller för sin vintillverkning.

Dryckesportalen - Vin Nyheter