Den 1 mars lanserades Knob Creek i Systembolagets fasta sortiment. Denna amerikanska whiskey beskrivs som en kraftfull premiumbourbon för den erfarne whiskykonsumenten. Fram tills nu har den bara funnits tillgänglig för svenskar på barer och restauranger samt i beställningssortimentet på Systembolaget.
Världskonsumtionen av amerikansk whiskey har växt med 13 % de senaste fyra åren och på Systembolaget har ökningen varit 23 % under samma period1. Om man bara tittar på bourbonförsäljningen, som är en del av amerikansk whiskey, så har den ökat med hela 65 % på Systembolaget under ovannämnd period2.

- Denna lansering kommer tillgodose konsumenternas växande intresse för premium bourbon och i synnerhet en mer karaktäristisk sådan som Knob Creek är, säger Martina Schönbeck, Brand Manager på Edrington.
Knob Creek är en small batch bourbon vilket innebär att faten är handplockade och produktionen är avsevärt mindre än standard. Knob Creek har lagrats på nya amerikanska ekfat i nio år, vilket gör att den absorberat mer av det naturliga sockret som finns i faten än en bourbon med kortare lagringstid. Sötman från fatet i kombination med den höga alkoholhalten på 50 % gör smaken fyllig, kryddig och robust, fast med en len och mjuk finish.

- Bourbon är en kvalitetsprodukt och en av grundstenarna i varje cocktailbar med självaktning, säger Anders Sandberg, barchef på Pharmarium i Gamla Stan Stockholm. Knob Creek har många fördelar för cocktailhantverket, mycket tack vare kryddigheten, sötman och styrkan.
Den apoteksliknande flaskan har fått sitt utseende efter hur whiskeyflaskorna såg ut i Kentucky kring slutet på 1800-talet. Etiketten ska efterlikna det tidningspapper som destilleriet en gång i tiden packade in de färdiga flaskorna i.

Knob Creek produceras av Jim Beam Brand Co., som har sitt säte i Deerfield, Illinois. Företaget grundades av Jacob Beam redan 1795 och är därmed ett av USA:s äldsta företag. Namnet Knob Creek kommer från den lilla bäcken utanför Abraham Lincolns barndomshem i norra Kentucky, bara några mil från Jim Beams ägor. Idag är Knob Creek ett exempel på bourbon enligt den gamla traditionen, och är identisk med hur bourbon såg ut och smakade innan förbudstiden.

Dryckesportalen