En succé. Ytterligare tre av Högberga Vinfabriks viner 8.90 är nu slutsålda på Systembolaget. Det kan finnas enstaka flaskor kvar på Lidingö, Garnisonen och Fältöverstens Systembolag.
År 2010 startade Högberga VinfabrikHögberga Gård på Lidingö. Högberga Vinfabrik är den enda vintillverkaren i Sverige som arbetar med toscanska druvor vilka man själva plockar i Italien och sedan transporterar till Lidingö. Varje år plockar man tio ton druvor vilka ger 7 500 flaskor. Nu är ytterligare tre av vinerna slutsålda på Systembolaget.

– Vi är förstås både stolta och glada över att våra viner 8.90 blivit en sådan succé, säger Johan Zälle, en av vinmakarna på Högberga Vinfabrik. Av våra sex viner finns nu endast 8.90 San/Mal 2011 kvar på Systembolagets hyllor samt i beställningssortimentet.
Och om några månader planerar man att släppa nya viner:

– Ja, håll ut! Om några månader kan vi erbjuda nya viner som kommer hålla ännu högre kvalitet. En av anledningarna till att vinerna blir bättre är att vi bytt skördeplats. Vi plockar numera våra druvor närmare vindistriktet Bolgheri; Området där de berömda Supetoscanarna kommer ifrån. Distriktet bjuder ett klimat och terroir som ger underbara viner på druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon.
En annan förklaring till kvalitetshöjningen är att man på vinfabriken har en ny, namnkunnig enolog; Luca Rettondini. Luca är produktionsansvarig på en av världens bästa vingårdar, Le Macchiole, Bolgheri i Toscana.

- Lucas kompetens och engagemang hjälper oss mycket på vår resa: Att skapa riktigt bra vin i Sverige på toscanska druvor, säger Johan Zälle.
Inom kort släpper man från Högberga Vinfabrik även 8.90 San 2011 Gran Riserva, som legat två år på ½ barriques.

- Ett underbart vin redan nu, som nyupptappat, och som vi tror att med några års flasklagring kommer att tillfredsställa även den mest kritiska älskaren av toscanska sangioveseviner.

Dryckesportalen - Vin