Tur är den skickliges belöning. Så lyder ett välkänt ordspråk och frågan är om inte det till mångt och mycket passar in på historien bakom det nya vinet Smart Dog Syrah, en frejdig portugisisk syrah från João P. Ramos. För faktum är att Smart Dog Syrah är ett bevis på hur en till synes slumpmässig händelse förvandlas till något större när rätt hund är på rätt plats.
Hade inte vinmakaren João P. Ramos egen gårdshund Pingo en dag rymt sin väg för att utforska markerna flera kilometer från hemmet, ja då hade inte blivit någon lansering av ett vin som heter Smart Dog Syrah.
Hade inte Pingo blivit oerhört intresserad av att gräva efter ett ben där han senare blev hittad, hade utgången också varit en helt annan. Den torra, grusiga jorden som skvätte upp från Pingos framtassar visade sig nämligen vara helt perfekt för odling av syrah-druvan. Senhor Ramos var inte sen med att inse detta och såg snabbt till att köpa loss marken.
Resten är historia.
I vår lanseras Smart Dog Syrah, ett smakrikt rött vin med toner av mörka frukter såsom körsbär, björnbär och plommon som fått sällskap av en liten andel trincadeira, för fyllighetens skull. Vinet har även inslag av örter och choklad och passar utmärkt till mustiga köttgrytor och grillat.


Produktnamn: Smart Dog Syrah
Art nr: 75008-01, 75008-08
Pris: 79 kr/ 750 ml flaska, 199 kr/ 3000 ml box
Årgång: 2012
Producent: João P. Ramos
Alkoholhalt: 14 % Restsocker: 10 g/l Syra: 5,20g/l
Ursprung: Vinho Regional Alentejano
Druvor: 85% syrah, 15% trincadeira

Jordmån: Syrah och trincadeira har planterats på gamla grunda skifferjordar som ligger runt vingården i Estremoz. Syrah i skifferjord med kalksten och lera och trincadeira endast i skifferjord.

Vinframställning: Druvorna till detta vin kommer från vinodlingar som är 10-25 år gamla. Trincadeira skördas vanligtvis i början av september och syrah i mitten/slutet av september. Majoriteten av druvorna är handplockade. En del av druvorna har jästs i träkar och resterande del i rostfria ståltankar med temperaturkontroll.