Krögarparet Eva och Thomas Persson har tillsammans med Destination Kalmar slutit ett avtal gällande serveringsverksamheten på Kalmar Slott. Eva och Thomas äger och driver idag två restaurangverksamheter i kulturmiljöer, Prins Eugens Waldermarsudde och Fredriksborgs Fästning på Värmdö. Två viktiga erfarenheter som var bidragande i anbudets utgång. Förutom nuvarande verksamheter har Thomas Persson tidigare ägt och drivit Blå Porten intill Liljevalch konsthall i Stockholm under 17 år. Eva Persson har tidigare varit vd för Wallmans Nöjen och Cloetta Sverige AB och haft ledande positioner inom försäljning och marknadsföring på Coca-Cola.
– Vi är mycket hedrade över att vi har fått förtroendet att bli restaurangoperatörer på Kalmar Slott. Vi ser stor potential att tillsammans med slottsledningen och Destination Kalmar utveckla slottet vidare som besöksmål. Vår ambition är att hålla en hög kvalitet till rimliga priser i allt vi gör, oavsett om slottets besökare vill fika eller äta en trerättersmiddag. Möjligheterna är, som vi ser det, oändliga på Kalmar slott och vi ser verkligen fram emot att få starta upp verksamheten, säger Eva Persson.
– Eva och Thomas besitter en bred kompetens inom restaurang, besöksnäring, företagande och försäljning, säger slottschefen Mimmi Mannheimer. Vi anser att de har utmärkta förutsättningar att tillsammans med oss fortsätta utvecklingen av besöksmålet Kalmar Slott.
In i nya serveringsverksamheten tar Eva och Thomas Persson med sig Charlotte och Thomas Begic. Charlotta och Thomas har arbetat inom restaurangbranschen under alla sina yrkesverksamma år och kommer senast från Wallmans Cirkusbygningen i Köpenhamn. Här har Thomas haft positionen som köksmästare och Food & Beverage Manager. Charlotta som är utbildad sommelier, och har sin styrka inom restaurang-, bröllops- och festkoordinering, har fungerat som restaurangchef, barchef och ansvarig sommelier på Wallmans Cirkusbygningen. Tillsammans kommer de nu att sätta bopålarna i Kalmar för att driva serveringsverksamheten på Kalmar Slott.
– Vi besökte Kalmar flera gånger i vintras och tycker att staden är fantastisk. Det ska bli en spännande utmaning att få arbeta med Kalmar Slott och vår vision är att locka långväga besökare och erbjuda unika smakupplevelser berättar Thomas Begic.
– Paret Begic har en gedigen erfarenhet av kulturhistoriska miljöer och är som klippt och skurna för uppdraget. Att vi fick med oss dem i uppdraget var en förutsättning för att vi skulle lämna in ett anbud, säger Eva som är väldigt glad över det kommande samarbetet.
Med nya serveringslokaler och den nya krögarrekryteringen kommer Kalmar Slott erbjuda ännu bättre konferens- och middagsmöjligheter. Här kan både den lilla släktmiddagen och den stora bröllopsmiddagen firas. Slottets populära historiska gästabud får ett nytillskott med premiär till hösten och bokade evenemang samt julbord är fortsatt givna tillställningar.
Slottets café, som är en mycket viktig del i slottet som besöksmål, kommer att följa slottets öppettider. Här ska gäster kunna njuta av en lättare lunch, lokala råvaror och hembakat.
– Vi kommer även att göra vår egen glass som garanterat kommer bli omtalad och populär, berättar Eva Persson.
Den bakomliggande ombyggnationen av slottets köks- och serveringsdel framskrider som planlagt. Inredningsdesignen planeras av byrån Code Concept som i nära samarbete med ombyggnationens arbetsgrupp tagit fram skisser på ny serveringsmiljö och inredning.
– Vi har jobbat fram ett inredningskoncept i nära samarbete med Statens Fasighetsverk, personalen på Kalmar Slott och slottsarkitekten Erik Wikerstål. Målet har varit att hitta en inredning och möbler som speglar dagens formvärden i samspel med den unika miljön och slottets historia. Stor hänsyn har också tagits till val av material för att representera den historiska miljön. I inredningen kommer produkter i massivt trä, skinn och stål finnas, berättar Fredrik Wallner som är byråchef på Code Concept.
Den nya serveringsdelen i Gustav Vasas valv kommer att ge plats för 140 gäster. Gästabudssalen inreds till ett mysigt besöksmål för cafégäster och kan även möbleras om vid bokade arrangemang för att ta upp till 120 sittande gäster. Det inreds även ett Chambre separée i Kungsgemakstornet för ca 10 gäster. Detta tornrum kommer att erbjuda vinprovning och också fungera som ett mötesrum.
Invigning av Kalmar Slotts nya serveringslokaler och krögare är planlagd till 15 augusti.

Dryckesportalen